top of page
Search
  • biankamegyeri31

Aberystwyth

És akkor most végre elértünk ide is: bejegyzés Aberystwyth-ről, vagy ahogy mindenki hívja: Aber-ről.

Aber Wales nyugati partjának közepén fekszik, a Cardigan öbölben, nagyon aranyos tengerparti kisváros. Kisváros alatt pedig tényleg picit értek a kb. 18 000 lakosával, melyből nagyjából 8 000 egyetemista. Ezt azért emelem ki, mert a város konkrétan egy egyetemváros, de nem úgy, mint például Pécs, hogy ott az egyetem, de azért maga a város is önmagában létezik. Itt kb. az egész város az egyetem körül forog, mindent úgy szerveznek, hogy az a diákoknak/diákokról szóljon, ami persze magában hordoz néhány előnyt. Diákként amúgy nagyon jó megélni, hogy egy olyan városban vagy, ami konkrétan neked mint diáknak van kitaláva és kb. csak veled hasonló korosztály vesz körül. Tájékozódni iszonyat egyszerű, a városon át halad egy főút, egészen fel az egyetem campusáig, amit ha valaki követ, el nem igazán tévedhet, városon belül pedig mindenhez csak jobbra vagy balra le kell fordulni a főúttól és maximum 2 sarkon belül meg is találja, amit keresett.

Látványosságok közül egyértelműen a parttal szeretném kezdeni, ami a belvárosi résztől körülbelül 2 percre található, a PJM-től (jelenlegi kollégiumomtól, de az egyetem többi részétől is) gyalog 15-20 percre. Ezt a tengerparti részt Promenade-nak, vagy csak Prom-nak szokták nevezni és ezen végigsétálni, az előtte végighúzódó színes házak között már magában nagyon hangulatos. Aber-ben köves a tengerpart, de vannak a közelben kisebb települések, ahol homokos partokat is ki lehet fogni (például Borth-tól nem messze az Ynyslas beach erre tökéletes példa).

A part btw mondanom sem kell iszonyatosan szép és nyáron jó időben, ha minden igaz látni lehet delfineket

is (amit már nagyon szeretnék).



Néhány kép a partról Aberben:








A part mellett pedig rögtön megtalálható a Constitution Hill, melyre már legelső nap sikeresen felkapaszkodtunk. Amúgy a tetejére ilyen 20 perc alatt fel lehet jutni és jó időben a kilátás gyönyörű. Én még nem próbáltam ki, de 4-5 £-ért felvonóval (a Cliff Railway-el) is fel lehet jutni rá. A tetején található egy kávézó is, aminek a teraszán a kilátás szintúgy elképesztő. Azzal számolni kell viszont, hogy mind a parton, a hegyen pedig méginkább nagyon szeles az idő, szóval ki kell fogni a szebb napokat, hogy egy ilyen túrát beszervezzünk.

Néhány kép pedig a hegyről és az ottani kilátásról:










Ezen kívül még híres látványosság a vár (vagyis inkább várrom), mely szintén a parton helyezkedik el, mellette pedig az I. és II. Világháborúnak emléket állító szobor, melyekről szintúgy itt láthattok képeket:



Ezek mind szép és ingyenes programok, amiket bárkinek, aki idelátogat csak ajánlani tudok.



Turisztikai látványosságról ennyit, max még a Ceredigion múzeumot tudom megemlíteni, ami ugyanúgy a városban van, pici 2szintes múzeum, az alsó szint igazából kis ajándékbolt, fent van néhány Welsh jellegzetesség. Aranyos, de nem igazán látványos, hogy őszinte legyek.





Viszont egyebek a városról. A pici kis színes házak közt rengeteg üzlet húzódik. Minden sarkon találunk kicsi supermarketeket, főleg spar-t vagy tesco-t. Ami nagyon jó itt és egész UK-ben, amit Magyarországon nem nagyon látok, legalábbis Pécsen biztos nem, az a Charity shopok, amik olyasmik, mint kisebb turkálók, de nem csak ruhákkal, hanem mindenfélével és ha ott vásárolsz a pénz nagy része egy alapítványnak megy. Jó ügy, plusz amúgy elég olcsók is és jó cuccokat lehet kifogni. Amik még nekem fontosak a könyvesbolt és fotós bolt, amikből mind 1-1-el találkoztam eddig: könyvesbolt a főút mentén található Waterstones, ami UK-ban elég híres és nagyon jó tud lenni, akinek pedig még szüksége lehet rá, az szintúgy az egyik kisutcában fotós boltot is megtalál (Siop Ffoto Shop). Emellett


még ami eszembe jutott az az Andy's Records, ami egy pici bakelit lemezeket áruló bolt. Nem óriási nagy a kínálatuk, de ki lehet fogni jó lemezeket, nekem az első alkalommal sikerült is elég jó áron a second-hand részlegükön és szerencsére az egyik barátomnál van is lemezlejátszó, úgyhogy életem első kis lemeze is megvételre került és volt is hol lejátszani:)









Éttermek is találhatók, de inkább ilyen kisebb kávézók/reggelizőhelyek vannak, azok közül is a kedvencem, ahova rendszerint megyünk, a Sophie's nevű kávézó, rögtön a főút mentén, nagyon kis hangulatos és olcsó fini palacsintát adnak, úgyhogy mindenképp megéri beülni egyszer.

A brit/welsh konyha viszont nem igazán híres a jó főztjeikről, az egyetlen amivel általában büszkélkednek a fish&chips és az angol reggelijük, amit őszintén elég hamar meg lehet unni, úgyhogy arra készüljetek, hogy ha ide látogattok nagy gasztronómiai élményben nem lesz részetek, de igazából sok minden van, ami ezért kárpótolni tud.

Sophie's reggeli:



Jó hír pedig, hogy ha nagy a honvágy, és főzni se időtök, se kedvetek, van a városban egy magyar étterem, a Paprika étterem, ahol jellegzetes magyar ételeket (is) készítenek, a kürtőskalácstól kezdve gulyáslevesig stb. és amúgy nagyon kedves-aranyos magyar tulajdonosok várnak, akikkel kicsit magyarul is lehet beszélgetni, ha már esetleg hiányozni kezdene. Ehhez is egyszerű eljutni, csak el kell fordulni az egyik kis utcába a főútnál (mint ahogy kb. tényleg mindenhez így lehet eljutni itt) és a magyar cuccokkal telerakott kirakat árulkodik.

Egy képem van az ottani ételről, mert sajnos a legelső alkalom óta nem jártam még ott, de tervben van mindenképp:



Ezen kívül persze alap gyorséttermek találhatók még, mint a meki, KFC vagy Subway (Burger King sajni nincs), emellett Starbucks kávézók, több más kicsi kávézóhely, Mollie's candy shop és még valószínűleg sok más , csak eddig ennyit sikerült felfedeznem:)

24 views0 comments

Recent Posts

See All

Egyetem, kurzusok

Az elején 2 impressive fact, hogy a padovai egyetem ebben az évben lett 800 éves, a másik pedig, hogy a világon először itt diplomázott le nő. Ez a poszt inkább azoknak lesz érdekes, akik pszichológiá

Post: Blog2_Post
bottom of page